Adris i TDR ograničili tržišno natjecanje

Bez autora
Aug 03 2011

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) utvrdila je da su Adris grupa i Tvornica duhana Rovinj (TDR) od sredine kolovoza 2004. do kraja prošle godine ograničili tržišno natjecanje zlouporabom vladajućeg položaja na tržištu distribucije odnosno trgovine cigaretama na teritoriju Hrvatske. Oni su stvorili mrežu isključivih kupaca s namjerom isključivanja ili ograničavanja pristupa tržištu svojim konkurentima, odnosno primjenom općih uvjeta poslovanja te sporazuma o prodaji i promidžbi cigareta koje je TDR sklapao s trgovcima. U tim je sporazumima kupcima bila nametnuta obveza da sve ili većinu svojih potreba za cigaretama u određenom razdoblju nabavljaju od TDR-a, a on je takvu kupnju financijski poticao zabranjenim, uvjetovanim retroaktivnim rabatima, takozvanim rabatima vjernosti. Veće rabate nisu ostvarivali kupci, nego je to bilo uvjetovano vjernošću TDR-u koja je utvrđivana ovisno o tome koliko su svojih ukupnih potreba za cigaretama pojedini kupci u određenom razdoblju zadovoljavali isključivom kupnjom od TDR-a.

Adris i TDR ograničili tržišno natjecanjeAgencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) utvrdila je da su Adris grupa i Tvornica duhana Rovinj (TDR) od sredine kolovoza 2004. do kraja prošle godine ograničili tržišno natjecanje zlouporabom vladajućeg položaja na tržištu distribucije odnosno trgovine cigaretama na teritoriju Hrvatske.

Oni su stvorili mrežu isključivih kupaca s namjerom isključivanja ili ograničavanja pristupa tržištu svojim konkurentima, odnosno primjenom općih uvjeta poslovanja te sporazuma o prodaji i promidžbi cigareta koje je TDR sklapao s trgovcima.

U tim je sporazumima kupcima bila nametnuta obveza da sve ili većinu svojih potreba za cigaretama u određenom razdoblju nabavljaju od TDR-a, a on je takvu kupnju financijski poticao zabranjenim, uvjetovanim retroaktivnim rabatima, takozvanim rabatima vjernosti.

Veće rabate nisu ostvarivali kupci, nego je to bilo uvjetovano vjernošću TDR-u koja je utvrđivana ovisno o tome koliko su svojih ukupnih potreba za cigaretama pojedini kupci u određenom razdoblju zadovoljavali isključivom kupnjom od TDR-a.

Agencija je zabranila Adris Grupi i TDR-u takvo postupanje, a također će podnijeti optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka i izricanje novčanih kazni. Predviđena novčana kazna može iznositi do maksimalno 10 posto vrijednosti ukupnoga godišnjeg prihoda ostvarenog u godini prije počinjenja zlouporabe (2003. godine).

Iz Adrisa kažu kako poštuju odluku Agencije, ali smatraju da je njihovo poslovanje potpuno u skladu sa zakonima i propisima te ističu da će se žaliti na takvu odluku AZTN-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik